Onze afgewerkte Projecten

D.R.O.P vzw

Project 1 - Samekedj

Waterput voor Samekedj

De bedoeling was watervoorziening ter plaatse. Door het oppompen van massa's grondwater staat dit project on hold.

D.R.O.P vzw

Project 2 - Sindine

Sanitair Blok voor Sindine

Basisvoorzieningen hygiëne. D.R.O.P vzw bouwde in Sindine een Sanitair Blok om hygiëne en privacy te verbeteren.

D.R.O.P vzw

Project 3 - Container

Medisch en didactisch materiaal

Een container van 75 m³ werd volgestouwd met medisch en didactisch materiaal en verscheept naar Dakar.

Afgewerkt - Project 1 ☺ Samekedj

01

Belangeloos DOEL

Een waterput voor Samekedj 2018 - on hold  

Samekedj is een broussedorp in een droog gebied, niet ver van Dias.

In het dorp is er een associatie van landbouwers en veetelers. Deze associatie bezit gronden op ca. 25 minuten loopafstand van het dorp. Daar wordt elke avond het vee binnen omheiningen gebracht en bewaakt.

Na het regenseizoen drogen de resterende watervoorraden in de poelen snel op onder de verzengende Afrikaanse zon. Zo wordt landbouw onmogelijk.

Water voor planten en vee moet door vrouwen en kinderen worden aangedragen vanuit het dorp. Een vermoeiende en tijdrovende bezigheid. Tijd die veel nuttiger kan worden gebruikt.

In het droge seizoen zijn de vrouwen genoodzaakt om buitenshuis te gaan werken in de regio. Ze werken dan op de plantages waar sperzieboontjes worden gekweekt. Die plantages worden gerund door multinationals. De vrouwen verdienen er ongeveer 3,50 euro per dag, terwijl ze ongeveer 15 euro per dag nodig hebben.voor het levensonderhoud van hun gezin. Daarin komt nu verandering.

ONS PROJECT

Wat werd gerealiseerd

D.R.O.P liet ter plaatse een waterput graven van ongeveer 24,5 m diep. Het waterpeil was nog te laag en de put werd 3 meter dieper uitgegraven.
Er was voldoende water voor het irrigeren van de akkers in het droge seizoen en voor het vee. Grote bedrijven in de omgeving pompen het grondwater in grote hoeveelheden op, waardoor het grondwaterpeil in een snel tempo daalt. 

02

Onze Partners

Onze partners in België

HUMASOL vzw,

Een vereniging van ingenieursstudenten aan de KUL werkt een plan uit om het water met een pomp op zonne-energie op te pompen naar een reservoir. Op die manier kunnen de velden met een eenvoudig irrigatiesysteem bevloeid worden. De studenten zullen de installatie ter plaatse uitvoeren en gebruiken daarvoor ter plaatse aangekocht materiaal en onderdelen.

Jongeren van het dorp krijgen een opleiding voor het onderhoud van de installatie. De coöperatie zal worden bijgestaan in het organiseren van de exploitatie. Er is eveneens de bouw van een kleine verblijfplaats voor een bewaker in het concept opgenomen.
We zullen de landbouwers ook motiveren om Gliricidia te cultiveren dat zowel als groenbemesting en als krachtvoer voor het vee kan worden gebruikt.

Geraamde kostprijs

Totale kostprijs: ca. 9.000 euro, waarvan ca. 6.000 euro voor rekening van D.R.O.P. vzw. GROSA (Gemeentelijke Raad voor Ontwikkelingssamenwerking Aarschot) gaf al een subsidie van 2.000 euro. Rest dus nog ca. 4.000 euro.

Op de lange termijn

We hopen Ecosan-toiletten te kunnen installeren voor de mensen die werken op de velden en de veehoeders. We blijven de coöperatie opvolgen.

Onze partners ter plaatse

De associatie van landbouwers in Samekedj. 

Samekedj

Plaatsbepaling en richtlijnen voor het manueel uitgraven van een drinkwaterput voor persoonlijk gebruik, voor het vee en voor irrigatie van de velden

Sindine

De bouw van een primitief sanitair blok met WC's en douches. Hygiëne is de allernoodzakelijkste voorwaarde om besmettingen te voorkomen.

Afgewerkt - Project 2 ☺ Sindine

01

Belangeloos Doel

Een sanitair blok 2018

Sindine is een broussedorp in de regio Mbour. De mensen wonen er in traditionele hutten. Er zijn enkele stenen woningen en er is een totaal gebrek aan sanitaire voorzieningen. Wc's zijn onbestaand en de “badkamer” is niet meer dan een rieten schutting. Dit is niet echt bevorderlijk voor de hygiëne, de gezondheid en de veiligheid van de vrouwen. Er is ook een piepklein basisschooltje bestaande uit één klasje waarin zo'n 70 kinderen lessen volgen. Ook hier vind je geen sanitaire voorzieningen. 

Ons project

In maart 2018 reisde een delegatie naar Senegal om dit project te starten.
Op korte termijn hebben we ervoor gezorgd dat er een sanitair blok werd gebouwd met 2 wc's en 2 douches. De sanitaire voorzieningen zijn zeer "basic". Er is geen stromend water en het moet dus worden aangevoerd en ter beschikking gesteld in een grote ton. Excrementen en afvalwater worden opgevangen in een septische put en als bemesting op de velden gebruikt.​ Door de “chef de village” werd vlakbij het klaslokaaltje een terrein ter beschikking gesteld. 

02

Onze Partners

Ter plaatse

De dorpsgemeenschap onder de leiding van de dorpschef zorgde voor het terrein en het beheer van het sanitaire gebouw. De bewoners en jongeren van het dorp hielpen mee met het maken en aanvoeren van de stenen voor het bouwen van dit sanitair blok.

Zowel voor de dorpsbewoners als voor het kleine vlakbij gelegen schooltje voor jongens en meisjes van drie tot zes jaar is deze saniare installatie een absolute noodzaak. Daarom werd besloten om zo snel mogelijk de hygiënische toestand ter plaatse voor de dorpsbewoners en de kinderen te verbeteren.

Het schooltje en het dorp zullen er zeker wel bij varen.

Afgewerkt -Project 3 ☺ Container 2020

01

Belangeloos Doel

Medisch en didactisch materiaal

Sangué is een broussedorp in de regio Thiès en het ligt vlakbij de grote weg Mbour–Thiès. Hetis een vrij recent, klein dorpje dat deel uitmaakt van Notto Diabass, een grotere gemeenschap van dorpen die in de omgeving liggen.De mensen die in de regio wonen moeten zich telkens naar Thiès verplaatsen voor medische verzorging. Dat is door het ontbreken van gemotoriseerd vervoer niet evident.

Ons project

Op korte en middellange termijn willen we ervoor zorgen dat er een goed uitgeruste Medische Post wordt gebouwd. In samenspraak met de lokale overheid en met de afgevaardigde van het ministerie van volksgezondheid die het project volledig steunen, zal de medische post in opeenvolgende fasen uitgebouwd worden. Elke fase bestaat uit de bouw van een zelfstandig functionerende module waaraan vervolgens modules kunnen worden toegevoegd tot een totaalconcept van 8 units.

Werkwijze

Een container van 75 m³ werd besteld en met de hulp van onze groep vrijwilligers gevuld met materiaal op basis van een "verlanglijst" van het medisch personeel.

Gerealiseerd

Aangezien de eerste unit van de Medische Post klaar was, moesten we zorgen voor medisch matariaal. Tegelijkertijd werd ook didactisch materiaal voor het schooltje in Godaguene per container verscheept, zodat ook in dit schooltje zo goed als nieuw materiaal zoals stoelen, banken, borden kon worden ingezet.

02

Onze Partners

Onze partners in België

Flor en Gunther Vervloessem, Herselt 

Via Gunther en Flor Vervloessem komen we in contact met Jan Verheyen die werkzaam is bij Hospital Logistics Aarschot op de Nieuwlandlaan 5B. Flor helpt ons eveneens aan bruikbaar materiaal voor de inrichting van de Medische Post. 

Hospital Logistics, Aarschot

Met de hulp van Jan werd via onze checklist op basis van de directe behoeften in Sangué en Godaguene medisch en didactisch materiaal gekozen en voor transport aangeduid. Al het materiaal werd gegroepeerd klaargezet, zodat we met de hulp van een groep vrijwilligers de container van 75 m³volgens plan konden vullen.

Geraamde kostprijs

Totale kostprijs container, vervoer en inklaring: 3.000 euro. 715,00 euro of 23,85% werd door sympathisanten rechtstreeks gesponsord. Het resterende bedrag werd door D.R.O.P vzw uit verzamelde fondsen bijgepast. 

Op de korte termijn

De container werd in januari 2020 in Dakar in de haven geleverd

Onze partners ter plaatse

Het medisch personeel en de bevolking van Sangué.

Container 2019
Hospital Logistics
Container 2019
Container 2019
Container 2019
Container 2019
Container 2019
Container 2019
Container 2019
Container 2019
Container 2019
Container 2019

Port de Dakar - Senegal

Info secretariaat: 0497 338 958
Port de Dakar - haven van Dakar.

Dakar is de hoofdstad van Senegal. Ze ligt op het schiereiland Kaap Verde, het westelijkste punt van het vasteland van Afrika. Vanwege deze ligging is de stad geschikt voor de handel met Europa en Amerika en is zij uitgegroeid tot een van de belangrijkste havens aan de westzijde van het continent. De stad ligt in de gelijknamige regio Dakar. Volgens de volkstelling uitgevoerd door de UNdata in 2011 had de gemeente Dakar 1.056.009 inwoners en de agglomeratie 3.215.255 inwoners.

Now United - Summer In The City (Live Performance in Senegal - Dakar)

Nieuwsbrief